Πως θα κρατήσετε τα Google penalties μακριά από το site σας.
Ο σχεδιασμός σελίδας για το internet είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά, η οποία όμως πρέπει να γίνει σωστά για να έχει επιτυχία το website, ειδικά αν αυτό αποτελεί μέρος της διαδικτυακής παρουσίας μιας επιχείρησης ή αν ο ιδιοκτήτης του απλά θέλει να βγάλει κάποια χρήματα από αυτό. Αν γίνουν λάθη κατά τον σχεδιασμό, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ιστοσελίδα θα καταποντιστεί στις σελίδες αποτελεσμάτων του Google, οπότε το traffic της θα δεχτεί τεράστιο πλήγμα ή θα είναι σχεδόν ανύπαρκτο, αφού η επισκεψιμότητα μιας ιστοσελίδας στην ουσία βασίζεται στο πόσο ψηλά βγαίνει στις εν λόγω σελίδες αποτελεσμάτων.
Τι είναι τα Google Penalties?
Η Google θέλει οι χρήστες της μηχανής αναζήτησης της να βρίσκουν πάντα τις πιο έγκυρες «απαντήσεις» στις έρευνες τους. Αν υπάρχει ένα πράγμα που μισεί λοιπόν ο Κολοσσός αυτός, είναι οι προσπάθειες κάποιων τυχάρπαστων web designers και SEO “experts” να τον ξεγελάσουν. Αν λοιπόν οι αλγόριθμοι κατάταξης της Google «καταλάβουν» ότι μια ιστοσελίδα χρησιμοποιεί πλάγια μέσα για να πετύχει καλύτερες κατατάξεις, θα της επιβάλλουν κάποιες ποινές (penalties)που θα περιορίσουν σημαντικά τις κατατάξεις της στα αποτελέσματα για πάρα πολύ καιρό, ίσως και για πάντα.
Όπως καταλαβαίνετε, τα εν λόγω penalties είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια ιστοσελίδα! Ας δούμε πως θα τα αποφύγετε εφαρμόζοντας βελτιστοποίηση ιστοσελίδων, βλέποντας ταυτόχρονα και τις πιο συνηθισμένες «πλάγιες» τακτικές.
ΜΗΝ χρησιμοποιείτε κρυφά στοιχεία
Το πιο κλασικό κόλπο που κάνουν οι «απατεώνες» web designers και SEOs, είναι να γεμίζουν τη σελίδα με keywords, έτσι ώστε να φαίνεται ότι είναι πολύ σχετική με τους σχετικούς όρους αναζήτησης. Δεδομένου όμως ότι τα πολλά keywords χτυπάνε άσχημα στο μάτι του επισκέπτη αλλά και της Google, προσπαθούν να τα κρύψουν, συνήθως γράφοντας με μικρές γραμματοσειρές και με το ίδιο χρώμα με το background τις σελίδας σε άσχετα μέρη και όχι απαραίτητα μέσα στο περιεχόμενο. Πολλοί κάνουν το ίδιο και με links. Εννοείται πως τα συστήματα της Google μπορούν να «δουν» αυτές τις λέξεις και δεν υπάρχει περίπτωση να περάσουν απαρατήρητες και ατιμώρητες.
ΜΗΝ γράφετε περιεχόμενο μόνο για τα Keywords!
Το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας είναι το Άλφα και το Ωμέγα για να «καταλάβει» τόσο ο επισκέπτης όσο και ο αλγόριθμος της Google το θέμα της και με το τι σχετίζεται. Όσον αφορά τον αλγόριθμο, αυτό γίνεται με κάποιες λέξεις – κλειδιά. Πολλοί SEOs λοιπόν, φροντίζουν να γράφουν κείμενα γεμάτα με keywords για κάποιο συγκεκριμένο θέμα προκειμένου να κάνουν τη σελίδα τους να φαίνεται πιο σχετική με αυτό. Συνήθως όμως αυτά τα keywords είναι πάρα πολλά και το περιεχόμενο γίνεται «τσαπατσούλικο» και άχρηστο για τον αναγνώστη. Έτσι η Google δίνει penalties στην υπερβολική χρήση keywords, θεωρώντας πως γίνεται απλά και μόνο για να επηρεάσει τους αλγόριθμους της.
ΜΗΝ χρησιμοποιείτε link farming
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τις κατατάξεις στις σελίδες αποτελεσμάτων, είναι το πόσες άλλες σελίδες κάνουν link στην σελίδα που ελέγχει ο αλγόριθμος. Κάθε link είναι σαν μια ψήφος εμπιστοσύνης στο site σας και το περιεχόμενο του. Λογικά λοιπόν, μερικά εκατοντάδες links προς το site σας είναι κάτι το θετικό, σωστά; Θεωρητικά ναι, ωστόσο αν τα links αυτά προέρχονται από sites που είναι τελείως «νεκρά» κι έχουν προφανώς κατασκευαστεί απλά και μόνο για να δίνουν links, τότε τα Google Penalties θα πέσουν σύννεφο! ΜΟΝΟ τα links από sites τα οποία έχουν ποιοτικό περιεχόμενο που ανανεώνεται μπορούν να μετρήσουν θετικά, όλα τα άλλα είναι επικίνδυνα στη καλύτερη των περιπτώσεων.
Κλείνοντας, η καλύτερη μας συμβουλή είναι απλά να βρείτε έναν τίμιο web designer και SEO και γενικά να αποφύγετε όσους σας υπόσχονται «άμεσα αποτελέσματα», γιατί αυτά συνήθως αποκτώνται με πλάγιες και πολύ επικίνδυνες μεθόδους.